Unik opera framfördes i Luleå

Fem solister och en italiensk dirigen. Från vänster Carina Stenberg, Sofia Flodin, Carina Henriksson, Monica Wasberg, Annette Strandljung och Claudio Morbo.

Fem solister och en italiensk dirigent. Från vänster Carina Stenberg, Sofia Flodin, Carina Henriksson, Monica Wasberg, Annette Strandljung och Claudio Morbo.

Giacomo Puccinis opera Syster Angelica är speciell – samtliga sex solister är kvinnor.

Operan utspelar sig i ett nunnekloster i Siena i Italien på 1600-talet. Syster Angelica har spärrats in i klostret av sin familj, eftersom hon fått ett utomäktenskapligt barn. Barnet har tagits ifrån henne och hon vet inte vad som hänt honom. Efter sju år får hon veta att han dött i feber.

De sex sångerskorna, som skildrade vardagslivet i klostret och tolkade nunnornas innersta känslor, är Carina Stenberg, Sofia Flodin, Carina Henriksson, Monica Wasberg, Anette Strandljung och Catarina Grönlund.

— Det är en operadröm som går i uppfyllelse och jag är så lycklig över att äntligen få framföra Syster Angelica, säger Carina Stenberg som har samarbetat med dirigenten Claudio Morbo sedan 2005.

Claudio Morbo kommer från Pinerolo nära Turin i Italien. Han är känd i södra Europa som en stor uttolkare av den italienska operaskatten.

— Operan är skriven helt för kvinnliga röster och den ger möjligheter till nyanserade tolkningar och eftertanke. Den är ett unikt stycke i musikhistorien, säger Claudio Morbo, som under en veckas tid repeterat med solister, kör och Luleå Symfoniorkester.

— – Det känns spännande att få sammanstråla med alla dessa fantastiska sångare och musiker. Extra roligt är det att sjunga italiensk opera med en italiensk maestro i Norrbotten, säger Carina Henriksson.

 

Tillbaka ↑