Giacomo Puccini (1858-1924)

Giacomo Puccini var en italiensk kompositör, som främst blivit berömd för sina operor. Han kom från en familj som livnärt sig på musik i flera generationer och fick tidigt lektioner av sin far.

Vid tio års ålder anställdes han som organist i benediktinordens nunnekloster i Lucca. Puccini blev där uppmärksammad för sin skicklighet och han engagerades för att uppträda både i kyrkor och på nöjesställen.

För att kunna förverkliga sin dröm om att skriva operor behövde han studera musikteori, men kunde inte betala avgiften till musikkonservatoriet i Milano. Hans mor skrev då till drottningen som gav honom ett stipendium.

Puccinis operor handlar om passionerad och olycklig kärlek, tragedier och grymma livsöden. Som regel har kvinnorna huvudrollen i hans verk. Han arbetade framför allt med solisternas melodier och med körer, vilka bygger upp operornas klimax.

Populära Puccini-operor är bland andra La Bohème, Tosca, Madame Butterfly och Turandot. Hans musik återfinns i ett 25-tal filmer inspelade mellan 1973 och  2008.

 

Tillbaka ↑