Julstämning med Sveriges bästa gossopran

Wilmer Heikkilä. Foto Christian Feivik

På söndag är 13-årige gossopranen Wilmer Heikkilä solist när Furuparksskolans barnkör och Luleå Symfoniorkester bjuder in till sin traditionsenliga och omtyckta Skyltsöndagskonsert i Kulturens hus.

—  Jag ska bland annat sjunga ’O helga natt’ och ’Julens tid är här’, säger Wilmer.

Wilmer Heikkilä utsågs 2017 till Årets gossopran i Sverige. Han har varit solist med Luleå Gammelstads Manskör och Luleå Kammarkör och sjunger till vardags i bland annat Domkyrkans ungdomskör.

Hans musiksmak är bred . Bland favoriterna finns legendariska operasångaren Jussi Björling och jazzrockgruppen Chicago.

I höstas började han på högstadiet i en musikklass på Nya Läroverket.

—  Vi har musik sex timmar i veckan och det är både sång och instrumentalmusik på schemat, säger Wilmer som i nuläget siktar på att utbilda sig till musiker.

Domkyrkans umgdomskör leds av Monica Wasberg som även ger Wilmer piano- och sånglektioner. Han samarbetar också med pianisten och sångaren Lennart Johansson och de gav nyligen ut en skiva tillsammans.

— Lennart är noga med att allt ska vara perfekt när jag är solist. Monica säger att jag ska sjunga med kraft så att kören hörs bra. I kören märks det inte lika tydligt om jag skulle göra ett litet misstag, säger Wilmer.

Vid söndagens konsert möter Wilmer Heikkilä en ny publik, en ny barnkör och en ny orkester som han inte tidigare sjungit för eller med. Han vet hur den utmaningen ska hanteras.

—  Det är viktigt att utstråla glädje, avslutar Wilmer.